Dintele Cheii

Cheile Sohodolului se afla la cca. 15 km de Targu Jiu, pe raul Sohodol in amonte de comuna Runcu.

In chei existau cateva trasee pitonate cu multi ani in urma, dar echiparea de trasee de escalada a inceput abia in 2003.
In vara (2006) impreuna cu Daniel Burcea si cu o echipa de participanti la cursul de initiatori de alpinism am echipat inca 19 trasee cu ocazia trofeului Wild Climb.

Week-end-ul asta (1 oct.) am reechipat impreuna cu Radu Nicolae traseul Dintele Cheii (dupa ce am daramat o multime de bolovani instabili). Acum traseul masoara 27 de metri, are cam 6 + si este echipat cu 12 spituri + top-ul. (Dl. Nicolae Gagiu din Tg. Jiu, cel care a pitonat „Dintele Cheii” si „Eu si lumea” acum 30 de ani, a fost foarte bucuros ca traseele lui au fost reechipate si apreciate.

Tot in Dintele Cheii am mai deschis o linie foarte interesanta intre „Orient Express” si tr. Dintele Cheii, cu care are top comun. Traseul se numeste „American Express” si are cam 8+ (crux-ul este la prima surplomba) si 27 m (este nevoie de coarda de 60 m). Din cauza baltii care se formeaza vara la baza stancii am echipat doua intrari: cea directa, comuna cu „Dintele Cheii” (stanga) si una ocolita, comuna cu „Orient Express” (dreapta).

In Tzancul Mic, dincolo de apa in aval de Dinte, am echipat traseul Fluturasul, intre traseele 2 si 3. Traseul are cam 7+, 15 m, are top comun cu traseul 3 si are 6 spituri.

In prezent in Sohodol sunt 74 de trasee de escalada cu dificultati cuprinse intre 5+ si 10+(?) iar potentialul zonei permite echiparea a sute de trasee.

Publicitate