In week-end, profitand de o vizita la rudele de la Paltineni, la cativa kilometri de Nehoiu, am facut o tura prin imprejurimi in cautarea posibilelor zone de boulder sau escalada. Chiar la Paltineni, in dreptul intrarii in sat (tabla cu marcajul rutier de inceput de localitate) dinspre Buzau, pe malul apei se afla un prim „obiectiv”: un bolovan de gresie de 5-6 m inaltime cu cateva probleme de boulder foarte interesante.

Bolovanul de la PaltineniUnul dintre traseele mai usoare

La baza este nisip, dar un crash-pad ar fi fost util din cauza inaltimii si a unor radacini din zona de aterizare. Pentru curatarea traseelor si pentru manse in zonele cu aterizare periculoasa am batut vreo 6 pitoane in fisurile de deasupra bolovanului, asa ca o coarda de 10-15 m ar fi o idee buna daca ajungeti pe acolo.

Am stat o zi intreaga la bolovanul asta incercand cele 8-10 trasee si combinatii pe care le-am descoperit si cu siguranta o sa mai merg acolo. Gresia este destul de solida dar in partea stanga, acolo unde sunt si traseele cele mai tari care merg in general pe fisurile verticale, trebuie curatat nisipul de la suprafata cu o perie de plastic, mai ales in zona prizelor (putine !) de picior.

Chiar peste apa de la bolovan se vede o faleza de gresie de 50-60 m inaltime foarte promitatoare. Accesul la baza falezei se poate face pe podul rutier din aval sau pe puntea din cabluri din dreptul haltei Paltineni si apoi pe poteca de pe malul raului. Prin padurea de pe malul celalalt am mai vazut bolovani sau mici faleze de gresie dar trebuie curatat cam mult iar gresia este destul de nisipoasa

A doua zi am plecat spre Gura Teghii si Varlaam, (spre dreapta de la intersectia de la centrala hidroelectrica, la iesirea din Nehoiu spre Brasov). Intre localitatile Paltinis si Furtunesti am vazut inca o faleza interesanta: inalta, cu fisuri verticale si stanca solida.

Singura problema este ca accesul se face prin curtile oamenilor, care ar trebui sa fie de acord ca „alpinistii” sa se catere pe proprietatea lor. Daca respectivii n-ar avea nimic impotriva cred ca s-ar putea echipa vreo 10-15 trasee cu ancore chimice.

Faleza de la Paltineni

Faleza de la Furtunesti

Ceva mai sus pe vale am mai descoperit si alte zone cu bolovani pentru boulder sau cu stanci suficient de inalte ca sa necesite asigurare. Un bolovan foarte interesant se afla la Varlaam, la confluenta raurilor Basca Mica si Basca Mare. Accesul se face pe drumul forestier Basca Mare, cam 200 m apoi se coboara la apa pe langa o punte din cabluri.

Alte zone numai bune de boulder pot fi gasite urcand cam 1 km pe drumul forestier care se face pe dreapta dupa Gura Teghii. Locul poate fi recunoscut cu usurinta dupa pragul din piatra (baraj) construit la intrarea pe vale.
Bolovanul de la VarlaamPe drumul forestier de la Gura Teghii