Intre 8 si 10 iunie am curatat si am echipat doua trasee noi in Cheile Folea (Olanesti), pe peretele din dreapta la intrarea in chei dinspre aval, in stanga peretelui pe care se afla tavanul Randunelelor. Pentru cine nu a aflat inca, cheile Folea se afla pe raul Olanesti, la 18 km (de drum forestier) in amonte de Baile Olanesti, jud. Valcea, in extremitatea nordica a Parcului National Buila Vanturarita. Cheile au devenit cunoscute cataratorilor dupa proiectul ProClimbing din 2005, cand in zona au fost echipate mai multe trasee de escalada
(click pentru imaginile marite)
Cele doua trasee au top comun, si au cate doua lungimi de 30-35 m. Pentru echipare am folosit „goujons” M10 x 90 si 52 de urechi Fixe, iar regruparile si topul sunt amenajate cu lanturi Fixe. Toate materialele au fost furnizate de firma (mea!) Verticon Alpinism Industrial.
Retragerea de la top se face cu doua rapeluri de 30 m prin traseul Calypso (probabil ca ar fi indicata o coarda de 70 m, sau un maillon sau doua de sacrificiu in caz ca nu ajunge coarda pana in regrupare). Cred ca de la top se poate iesi si pe sus (cca. 60 m – nu am incercat, dar sunt arbusti si copaci pentru asigurare), apoi la stanga prin padure pana la canion (primul rapel de la un copac, al doilea de la doua spituri cu maillon )
Din cauza pamantului si a vegetatiei de pe perete, care au necesitat o curatare intensiva, traseele au fost echipate „de sus”. Pentru accesul la top am urcat cu asigurari mobile canionul din stanga grotei, pe care se face retragerea prin rapel din traseele clasice din zona.
Intrarea in trasee (7) se face de pe o platforma de pietris aflata pe celalalt mal al raului (traversare pe pietre), de langa un grafitti monstruos pe care voi incerca sa-l curat data viitoare…
Prima lungime a traseului Calypso (33 m, 7) urmeaza linia diedrului aflat pe verticala intrarii pana la regruparea aflata pe un prag comod. Din regrupare incepe o grota de 7-8 m care se largeste spre iesire si are o fereastra spre o platforma de pe peretele din dreapta, deasupra unui mare bolovan. In timpul echiparii, cand a inceput ploaia ne-am adapostit toata echipa aici si am stat comod la discutii pana am putut continua lucrul la trasee.
In a doua lungime (cca. 30 m), dupa o noua portiune de diedru se traverseaza pe sub tavan (crux 8-/8!) apoi se urmeaza diedrul final pana la top. Desi pe unele portiuni fisura diedrului primeste asigurari mobile (pe care dealtfel le-am folosit pentru pozitionare in timpul echiparii), pe multe pasaje din traseu spiturile erau absolut necesare. In consecinta m-am hotarat sa echipez traseul integral cu spituri, in loc sa fac un traseu hibrid, cu echipare „minimalista”. Cine o sa urce traseul o sa-si dea seama de ce.
Dupa primele trei spituri (comune), traseul Penelopa traverseaza in stanga pe sub un tavan, apoi trece direct o surplomba cu prize foarte bune (max. 7-) pana la regruparea aflata dupa 25-30 m pe fata din dreapta surplombei. (Update: de cand am scris articolul, am echipat o intrare separata prin stanga pentru Penelopa si am mutat regruparea pe pragul de la jumatatea peretelui).
O intrare mai usoara in traseu (6-) se poate face prin stanga, cu plecare dintr-o grota si cu asigurari pe bucle in clepsidre pana se intalneste linia spiturilor. Pe aceasta varianta, prima lungime poate fi urcata ca un traseu independent (7-) pana in regrupare (cca. 25 m). Lungimea a doua (35 m, 8-/8 , 15 spituri) urmeaza o fisura larga pana la un prag, apoi urca direct pe fetze pana la top.
Liniile traseelor (Calypso – linie albastra, Penelopa – linie rosie, R – regrupare)
Echipa: Laurentiu Anghel si Radu „Tiganu” Nicolae, ajutati de Valeriu „Cousteau” Mihailescu (curatirea primei lungimi din diedru, botezat Calypso dupa nava lui Cousteau !)