Rucsacul DMM Vector

Firma galeza DMM a etichetat noul sau model de rucsac Vector drept „trad climbing sack” si cum in ultimul timp am dezvoltat o pornire obsesiv-compulsiva pentru procurarea de echipament pentru cățărarea trad, am vrut sa am si eu un asemenea sac. Ce era sa fac ?! M-am dus si mi l-am cumpărat! Dupa ce am folosit noua achiziție in  doua ture de cățărare trad de o zi, pot spune ca am făcut o alegere foarte buna.

Sacul are 45 l si este destul de minimalist (m-am saturat de sacii super „accesorizati” cu chingi, catarame, buzunare, agățători etc. pe care nu le foloseam niciodată), este confectionat din materiale de calitate foarte ridicata, rezistente, impermeabile (si frumoase !) si este foarte usor. Exista totuși doua buzunare, care sunt foarte utile: unul interior pentru lucruri marunte (frontala, chei, telefon etc.) si unul exterior pentru topo,, ambele inchise cu fermoar.

Spatele este acoperit cu un fel de plasa care pare foarte rezistenta si care da un plus de confort chiar si atunci cand sacul este carat direct pe piele, iar bretelele si centura foarte bine gandite si usor de reglat fac ca rucscul sa fie foarte comod de carat.

Fata rucsacului este întărita cu o armatura dintr-un material elastic (un arc din fibra de sticla ?!) care face ca sacul sa stea singur „in picioare”, ceea ce faciliteaza incarcarea lui, iar inchiderea se face cu un singur snur, un sistem ingenios si usor de folosit. Interiorul este captusit cu un material de culoare deschisa, care mareste contrastul, astfel incat sa-ti gasesti mai usor lucrurile.

Capacitatea sacului este suficienta pentru tot echipamentul necesar intr-o tura de cățărare trad: o coarda de 70 m (sau doua semicorzi de 60 m) intr-un sac de corda Pitcher (despre care voi povesti mai jos), doua-trei seturi de nuci, unul de friend-uri, hex-uri, bucle de asigurare, ham, casca, doua perechi de papuci, haine de schimb, apa, mâncare etc. (si inca mai rămâne ceva spațiu…)

Sacul este livrat împreuna cu o sacoșa din material impermeabil cu fundul dublat si toarte din chinga (cea gri din stanga jos in fotografie), pe care am gasit-o foarte utila pentru protejarea echipamentului (friend-urilor nu le face bine tavalirea prin praf) si pentru transportul „fiarelor” (protectii, bucle si alte piese de echipament) de la un traseu la altul si pe accesul la stanca (fundul sacosei are cam acceasi forma  ca si sectiunea transversala a sacului, asa ca se potriveste foarte bine in rucsac: o apuci de toarte si-i dai drumul inauntru).

Sacul de coarda DMM Pitcher

Pe piata exista multe modele de saci pentru coarda si ai putea sa crezi ca „un sac de coarda este doar un sac de coarda”, dar modelul Pitcher fabricat de DMM mi-a atras atentia prin ingeniozitatea si funcționalitatea lui si prin calitatea materialelor si a manufacturii.

Sacul are cam 30 l, ceea ce permite ca pe lângă o coarda de 70-80 m sau doua semicorzi de 60 m sa-ti transporți si hamul, papucii, buclele si alte lucruri de care ai avea nevoie la faleza si este prevăzut cu doua bretele reglabile din chinga pentru transportul lui in spate, ca un rucsac.

In acest fel, sacul poate fi folosit si de catre secund in traseele de mai multe lungimi, pentru transportul celor necesare (încălțăminte pentru retragere, hanorace, lanterne, apa, mâncare, etc.). De asemenea, in regruparile incomode sau in conditii de vant puternic coarda poate fi filata in/din acest sac, care poate fi agățat cu o carabiniera de ancora de regrupare sau de hamul celui care asigura.

Cea mai interesanta caracteristica a sacului este modul in care este incorporata folia de protecție (preșul) pentru coarda: aceasta este cusuta in jurul gurii sacului, ca un fel de „fusta”.

Datorita acestei caracteristici, coarda se strange foarte usor: se fileaza pe folia de protectie, iar capetele ei se leaga de buclele din chinga colorate…

… apoi se apuca cele patru bucle din chinga, se ridica folia si se scutura usor, iar coarda cade in sac…

… dupa care folia se introduce si ea in sac, iar sacul se închide cu ajutorul unui șnur.

… si filmul de prezentare a sacului de pe site-ul DMM:

Publicitate