Prin februarie, eu, Alex Maroiu si Catalin Boroi am inceput sa amenajam o noua zona de catarare langa Sredna Kula, in apropiere de Russe, in Bulgaria. De atunci, am tot publicat aici informatii despre mersul „lucrarilor”, dar acum, cand am terminat de curatat si de echipat traseele (si le-am si urcat…), am considerat ca ar fi mai bine ca toate informatiile despre zona sa fie adunate intr-un singur loc.

Acces

Din centura Russe intrati pe drumul care trece pe sub viaduct catre Basarbovo, iar la prima intersectie o luati la dreapta catre Sredna Kula (indicator rutier). Dupa cateva sute de metri, acolo unde se termina casele de pe partea dreapta, puteti parca masina pe iarba, langa gardul unei gradini (pe partea stanga este o mica benzinarie).

De aici, se merge pe un drum de carute catre un pod metalic construit peste Rusenski Lom. Dincolo de pod, se continua fie catre dreapta (cca. 200 m) catre o faleza in care se afla o grota mare cu tavan foarte subtire (traseele din sectorul I se afla pe fata din dreapta grotei), fie catre stanga, unde dupa aprox. trei sute de metri se ajunge la sectorul II (o faleza inalta de vreo 15 m cu o grota la mijloc).

Click pentru imaginea marita

Sectorul I

Pe aceasta faleza am amenajat trei trasee de trad (curatare + topuri) si sapte trasee de escalada. Nu am gasit un loc din care sa pot face o fotografie cu intreaga faleza, asa ca am desenat traseele pe fotografii partiale, facute din diferite unghiuri (click pentru imaginile marite).

Partea stanga a falezei
Partea centrala a falezei
Extremitatea dreapta a falezei

Dupa părerea mea, toate traseele de trad sunt cam 6a (dar T2 este destul de expus si de lipsit de posibilități de asigurare), iar gradele traseelor de escalada sunt următoarele:

S1 – 6a+  | S2 – 6b+  |  S3 – 6a+  |  S4 – 6b+  |  S5 – 6a  | S6 – 6a+  |  S7 – 6a+

Sectorul II

Faleza are in prezent sase trasee de sport (S1 – S6) echipate cu ancore chimice si urechi Fixe, care au dificultati cuprinse intre 6a si 6c (traseul S3) si patru linii de trad (T1 – T4). Gradele traseelor sunt scrise pe topo-ul de mai jos.

Traseele „S” sunt de escalada sportiva si sunt desenate cu rosu,
iar cele „T” sunt de catarare trad si sunt desenate cu galben.

Toate traseele din zona au topuri cu cate doua ancore cu urechi cu inel. Daca montati manse, va rog sa treceti coarda prin carabinierele proprii pentru a evita uzura echipamentului de la top !

Pentru ca roca este destul de moale, pentru asigurarea in traseele de trad am folosit mai mult protectii pasive care sa aiba o suprafata de contact cu peretii fisurii cat mai mare (marimile medii-mari de DMM Wallnuts si de Offsets si un set de Torque Nuts) si doar ocazional cate un friend-doua.

Publicitate