In ultimii ani, eu si Catalin Boroi am echipat sapte trasee de escalada pe faleza Milkovata II. In topo-ul de mai jos, pe langa liniile traseelor si pozitiile topurilor – care au cate doua ancore cu inel – am trecut si dificultatile lor (aproximative…), pe care le-am modificat/actualizat dupa ce ne-a mai trecut euforia descoperirii liniilor si pasajelor si dupa ce am mai discutat si cu cei care le-au mai urcat.

In stanga falezei mai este si un traseu de trad pe care am facut accesul deasupra falezei. In prezent traseul se termina sub brana de la nivelul grotei, unde am montat un top cu doua ancore cu inel, dar partea de jos mai trebuie curatata.

Faleza este in spatele curtii pensiunii Milkovata din Koshov (GPS: 43.662340, 25.987298). Pentru acces, se intra pe poarta din dreapta, cea deasupra careia scrie „Fermata”, se trece pe langa solar si se urca pe o poteca scurta pana la baza stancii. (Langa poarta din stanga, pe care se intra la pensiune, este un robinet de unde puteti lua apa).

Accesul la cele doua noi faleze de la Koshov

Fata cu traseele este orientata spre NE si intra in umbra dupa pranz, iar zona plana de la baza ei – de pe care am cosit urzicile si buruienile – este umbrita de cei doi nuci crescuti acolo, deci traseele pot fi urcate si vara, pe canicula (lucru rar in Rousenski Lom!) Spre seara, la „descalzire”, va recomand si traseele de pe faleza Milkovata I, care intra in umbra pe la ora 16.

Traseele se desfasoara pe fete cu alveole (mono si bi-doigt din belsug…), sunt echipate cu ancore chimice cu urechi Fixe si au topuri cu cate doua ancore cu inel.

In partea dreapta a falezei se afla doua trasee mai usoare, numai bune pentru incalzire. Urechile din traseul Yellow Spot sunt vopsite cu rosu, pentru orientare in partea superioara, unde liniile alaturate se apropie destul de mult. Traseul Hiker se termina la un top de unde vrem sa echipam spre dreapta niste linii care vor trece peste tavanul de deasupra, dar de aici se poate ajunge si la topul de mai sus, folosind asigurarile din traseul din stanga.

In zona centrala a falezei se afla doua trasee ceva mai dificile, Damocles si Ferry Boobs (nu pot sa va spun aici de unde provine numele traseului…), care sunt destul de diferite, desi sunt apropiate.

Urmatoarele trasee din stanga au prima asigurare comuna cu Damocles, pentru ca din cauza radacinilor tufei de pe prag n-am reusit sa curatam o intrare independenta. Dupa prag, cele doua trasee mai au inca doua asigurari comune, dar liniile lor sunt independente: Oblique pleaca in traverseu ascendent spre stanga, iar Fingerfest merge direct in sus.

Ultimul traseu din stanga si cel mai recent echipat este „Koshov Airlines”, pe care l-am numit asa pentru ca „have a nice flight!” 🙂

(Unii cataratori care au incercat traseul au obiectat ca spitul de la pas este prea jos, motiv pentru care traseul li s-a parut periculos. Spitul este montat in aceasta pozitie pentru a preveni lovirea de buza surplombei in cazul unei caderi la trecerea pasajului cheie, iar caderea este in surplomba, deci curata si lipsita de pericole).

Daca va ganditi sa stati la Koshov mai multe zile, puteti dormi in conditii foarte bune la pensiunea Milkovata (10 euro pe noapte), dar ar fi bine ca in prealabil sa va rezervati telefonic locurile la +359 88 760 4644. De asemenea, am auzit ca acolo se mananca foarte bine si destul de ieftin.

Pentru „dirtbag climbers” exista si locuri de campare dincolo de podul din fata falezei Milkovata I, sau la fel de bine, puteti sa-i cereti voie lui Nikolai, patronul pensiunii, sa va puneti corturile in curtea lui.

Publicitate