Cand am echipat traseele de escalada de la Shirokovo am folosit materiale de calitate de la Fixe, care au fost cumparate de noi, cu sprijinul catorva cataratori care au contribuit cu diferite sume.

Asa cum stie oricine s-a catarat la Shirokovo, de la inceputul primaverii pana toamna tarziu este foarte cald, pentru ca peretii de acolo sunt orientati spre sud, iar traseele (cu mici exceptii) sunt in bataia soarelui.

Prin urmare, toate ancorele si urechile folosite au fost din otel zincat pentru ca acestea sunt recomandate de fabricant pentru peretii cu orientare sudica (imaginile de mai jos sunt preluate din catalogul Fixe) si in acest caz n-am considerat necesar sa cheltuim de patru ori mai mult pentru materiale din inox. De asemenea, am folosit topuri cu lant si un singur inel sau cu cate doua urechi cu inel (toate zincate).
(Singurul traseu echipat cu inox a fost Step Aside, la sectorul II, pentru ca am primit niste spituri Lucky de la Andrei Gruia si daca tot le aveam…).

Urechile zincate ref. 013 si 032 folosite de noi
sunt aprobate de fabricant pentru pereti sudici

…si la fel si topurile zincate ref. 007

Topurile cu doua ancore independente au fost montate conform instructiunilor fabricantului: pe orizontala, la cca 20 cm distanta (imaginea de mai jos).

Din cauza dezastrului facut de Cristi „Stamate” Simion la faleza de la Pepelina, „prietenii nostri de peste Dunare” ne-au inclus si pe noi in categoria „romanii aia” si ne-au cautat nod in papura.

Sub amenintarea dezechiparii traseelor, ne-au impus sa inlocuim ancorele zincate cu unele din inox. De asemenea, ne-au cerut sa montam topuri (tot din inox) cu doua ancore chimice dispuse pe verticala una sub alta (contrar instructiunilor fabricantului), „pentru ca asa facem noi in Bulgaria!”

(Asta pentru ca un bulgar sustine ca i s-a rasucit coarda din cauza celor doua inele de la topul din care a fost coborat! Mie nu mi s-a intamplat asa ceva, dar eu stiu cum sa trec coarda prin inele, iar de obicei, cel care ma asigura stie sa foloseasca un dispozitiv de filat…).

Prima tentatie a fost sa lasam totul balta, dar mai apoi ne-am gandit la toate saptamanile in care am muncit la echiparea traseelor (din mai 2017 incoace…), la banii cheltuiti de noi si de cei care ne-au ajutat, la kilometrii parcursi si la orele de asteptare de la granita…

Pana la urma, ne-am dat seama ca n-avem incotro, pentru ca Shirokovo este una dintre cele mai frumoase zone de catarare din apropierea Bucurestiului si nu avem voie s-o abandonam… asa ca, pe 15 ianuarie 2021 am inceput (destul de timid… deocamdata doar teste si planuri) reechiparea cu ancore din inox a unora dintre traseele de escalada de acolo. (Despre topurile traseelor de trad de la Shirokovo n-a zis nimeni nimic, pentru ca dupa spusele bulgarilor „la noi nu se catara nimeni trad”).

Din pacate, pentru moment sunt restrictii de circulatie peste granita din cauza pandemiei de Covid, asa ca va mai dura ceva pana cand ne vom putea apuca serios de treaba. Pana atunci, incercam sa procuram toate materialele necesare.


Daca vrei sa contribui la actiunea de reechipare
Adopta un traseu de la Shirokovo!

Pana acum (5 feb 2021), in afara de contributia facuta de „the founding fathers” Laurentiu Anghel, Catalin Boroi si Alexandru Maroiu, am primit diferite sume de bani de la Masson Maxime Daniel Guy, Bogdan Tudor Sandu, Alin Constantin Hliban, Vlad Isac si Andrei Dumitru Popescu. Fondurile adunate acopera cam o treime din suma necesara.


Am cumparat 15 ancore U inox de la Fixe care vor fi folosite la topuri (care vor fi compuse dintr-o ancora cu inel si o ancora chimica U montata orizontal sub aceasta)…

Anul trecut, cand a inceput discutia despre reechipare cu bulgarii am cumparat 65 de ancore chimice din inox de la Fixe , special pentru Shirokovo…

…iar zilele astea am comandat la un magazin din Italia inca 100 de ancore inox Raumer cum este cea din imaginea de mai jos si cartusele de rasina necesare (coletul e pe drum), dar probabil vom mai avea nevoie de mult mai multe…

De asemenea, am primit de la Andrei Gruia o legatura consistenta de spituri din inox cu urechi simple sau cu inel, care vor fi folosite pentru echiparea unor trasee mai usoare in zone cu roca foarte solida. Urechile cu inel vor fi folosite pentru echiparea unor topuri, unde vor fi montate pe ancore chimice tip tija filetata de 10 mm din inox (impreuna cu cate o ancora U).


Materialele recuparate din trasee (topurile cu lant sau cu urechi cu inele si urechile de spit Fixe) vor fi folosite pentru echiparea sau repararea unor trasee din zone care permit folosirea ancorelor din otel zincat (cum zice fabricantul: pereti sudici, zone uscate).

Traseele proaspat reechipate cu ancore chimice vor fi marcate cu o panglica colorata legata la prima asigurare pana cand rasina folosita va atinge rezistenta maxima. Va rugam sa nu va catarati pe traseele marcate in acest fel!


Publicitate