Cand am echipat traseele de escalada de la Shirokovo am folosit materiale de calitate de la Fixe, care au fost cumparate de noi, cu sprijinul catorva cataratori care au contribuit cu diferite sume.
Asa cum stie oricine s-a catarat la Shirokovo, de la inceputul primaverii pana toamna tarziu este foarte cald, pentru ca peretii de acolo sunt orientati spre sud, iar traseele (cu mici exceptii) sunt in bataia soarelui.
Prin urmare, toate ancorele si urechile folosite au fost din otel zincat pentru ca acestea sunt recomandate de fabricant pentru peretii cu orientare sudica (imaginile de mai jos sunt preluate din catalogul Fixe) si in acest caz n-am considerat necesar sa cheltuim de patru ori mai mult pentru materiale din inox. De asemenea, am folosit topuri cu lant si un singur inel sau cu cate doua urechi cu inel (toate zincate).
(Singurul traseu echipat cu inox a fost Step Aside, la sectorul II, pentru ca am primit niste spituri Lucky de la Andrei Gruia si daca tot le aveam…).
Urechile zincate ref. 013 si 032 folosite de noi
sunt aprobate de fabricant pentru pereti sudici
…si la fel si topurile zincate ref. 007
Topurile cu doua ancore independente au fost montate conform instructiunilor fabricantului: pe orizontala, la cca 20 cm distanta (imaginea de mai jos).
Din cauza dezastrului facut de Cristi „Stamate” Simion la faleza de la Pepelina, „prietenii nostri de peste Dunare” ne-au inclus si pe noi in categoria „romanii aia” si ne-au cautat nod in papura.
Sub amenintarea dezechiparii traseelor, ne-au impus sa inlocuim ancorele zincate cu unele din inox. De asemenea, ne-au cerut sa montam topuri (tot din inox) cu doua ancore chimice dispuse pe verticala una sub alta (contrar instructiunilor fabricantului), „pentru ca asa facem noi in Bulgaria!”
(Asta pentru ca un bulgar sustine ca i s-a rasucit coarda din cauza celor doua inele de la topul din care a fost coborat! Mie nu mi s-a intamplat asa ceva, dar eu stiu cum sa trec coarda prin inele, iar de obicei, cel care ma asigura stie sa foloseasca un dispozitiv de filat…).
Prima tentatie a fost sa lasam totul balta, dar mai apoi ne-am gandit la toate saptamanile in care am muncit la echiparea traseelor (din mai 2017 incoace…), la banii cheltuiti de noi si de cei care ne-au ajutat, la kilometrii parcursi si la orele de asteptare de la granita…
Pana la urma, ne-am dat seama ca n-avem incotro, pentru ca Shirokovo este una dintre cele mai frumoase zone de catarare din apropierea Bucurestiului si nu avem voie s-o abandonam… asa ca, pe 15 ianuarie 2021 am inceput (destul de timid… deocamdata doar teste si planuri) reechiparea cu ancore din inox a unora dintre traseele de escalada de acolo. (Despre topurile traseelor de trad de la Shirokovo n-a zis nimeni nimic, pentru ca dupa spusele bulgarilor „la noi nu se catara nimeni trad”).
Din pacate, pentru moment sunt restrictii de circulatie peste granita din cauza pandemiei de Covid, asa ca va mai dura ceva pana cand ne vom putea apuca serios de treaba. Pana atunci, incercam sa procuram toate materialele necesare.
Daca vrei sa contribui la actiunea de reechipare
Adopta un traseu de la Shirokovo!
Pana acum (5 feb 2021), in afara de contributia facuta de „the founding fathers” Laurentiu Anghel, Catalin Boroi si Alexandru Maroiu, am primit diferite sume de bani de la Masson Maxime Daniel Guy, Bogdan Tudor Sandu, Alin Constantin Hliban, Vlad Isac si Andrei Dumitru Popescu. Fondurile adunate acopera cam o treime din suma necesara.
Am cumparat 15 ancore U inox de la Fixe care vor fi folosite la topuri (care vor fi compuse dintr-o ancora cu inel si o ancora chimica U montata orizontal sub aceasta)…
Anul trecut, cand a inceput discutia despre reechipare cu bulgarii am cumparat 65 de ancore chimice din inox de la Fixe , special pentru Shirokovo…
…iar zilele astea am comandat la un magazin din Italia inca 100 de ancore inox Raumer cum este cea din imaginea de mai jos si cartusele de rasina necesare (coletul e pe drum), dar probabil vom mai avea nevoie de mult mai multe…

De asemenea, am primit de la Andrei Gruia o legatura consistenta de spituri din inox cu urechi simple sau cu inel, care vor fi folosite pentru echiparea unor trasee mai usoare in zone cu roca foarte solida. Urechile cu inel vor fi folosite pentru echiparea unor topuri, unde vor fi montate pe ancore chimice tip tija filetata de 10 mm din inox (impreuna cu cate o ancora U).

Materialele recuparate din trasee (topurile cu lant sau cu urechi cu inele si urechile de spit Fixe) vor fi folosite pentru echiparea sau repararea unor trasee din zone care permit folosirea ancorelor din otel zincat (cum zice fabricantul: pereti sudici, zone uscate).
Traseele proaspat reechipate cu ancore chimice vor fi marcate cu o panglica colorata legata la prima asigurare pana cand rasina folosita va atinge rezistenta maxima. Va rugam sa nu va catarati pe traseele marcate in acest fel!
Pacat de efortul depus initial, dar decizia de a utiliza numai inox cred ca e o tendinta de a respecta recomandarile UIAA care sugereaza folosirea a cel putin inox A316(L) pentru ancore in functie de riscul de corodare. https://www.theuiaa.org/documents/safety/UIAA-WARNING-ABOUT-CLIMBING-ANCHORS-FAILURES_Dec15.pdf
ApreciazăApreciază
Exact! Uite ce zice textul la care m-ai trimis: „Recent incidents indicate unexpected failures of climbing anchors under low loads and after only some months/years in place. These failures occurring mostly on stainless (!) steel anchors are due to environmental degradation, i.e. corrosion and more specifically stress corrosion cracking (SCC)”. Si putin mai jos: „All stainless steels, even the 316L grade, are concerned.”
In locul bulgarilor, mi-as face probleme mai curand cu ancorele chimice din inox „home-made” pe care le monteaza ei, decat cu ancorele zincate garantate si aprobate de fabricant (Fixe) pentru conditiile in care au fost instalate.
Pe de alta parte, reprezentantul cataratorilor din Ruse cu care am discutat despre echiparea traseelor inainte de a ne apuca de treaba (si care a venit sa ne ajute la traseele de la Koshov), n-a avut nicio problema cu ancorele zincate de la faleza mare de la Koshov… pana cand nu s-a apucat Stamate sa faca prapad. Acum nu mai recunoaste ca am avut discutia respectiva…
ApreciazăApreciază
Regretabila schimbare de pozitie a cataratorilor din Ruse.
In ceea ce priveste materialul ancorelor, am trimis articolul respectiv mai degraba pentru recomandarile din tabelul de la sfarsit, majoritatea articolului fiind pe alta tema(fara legatura cu ancorele zincate), imi cer scuze ca nu am specificat.
Ceea ce voiam sa subliniez este ca in recomandarile de materiale recomandarile curente pentru amenajarea falezelor sunt in zona inox(mai ieftin si mai putin rezistent la coroziune)-titan(mai scump si mai rezistent), chiar daca exista unele variante de inox care nu sunt recomandate(304), cu privire la ancorele din inox home made e foarte posibil ai dreptate si sa fie de calitate mai slaba.
Nu e mentionat de ce nu sunt recomandate ancorele zincate, dar banuiesc ca este din cauza rezistentei lor mai slaba la coroziune pe termen lung, dat fiind ca reamenajarea falezelor mai vechi incepe sa devina o problema in unele zone. Am vazut ca in unele locuri se tinde spre ancore care sa reziste cel putin 50 de ani.
Pe aceasta tema poti citi introducerea acestui material daca de la Access Fund nu ai facut- deja https://www.accessfund.org/learn/for-advocates/managing-fixed-anchors/best-practices-for-bolt-placement
ApreciazăApreciază
Cred ca am citit cam tot ce s-a scris pe tema asta, in ideea de a lua decizii in cunostinta de cauza. La Shirokovo a fost o combinatie de elemente care a degenerat intr-un confict: am respectat recomandarile fabricantului materialelor (zincate), decizie intarita de intelegerea cu cataratorii locali (pe care acestia nu o mai recunosc), am respectat conditiile de echipare etica a traseelor (fara sapaturi/lipituri), dar Stamate le-a incalcat, atragand opozitia bulgarilor impotriva tuturor romanilor (luati la gramada). Din fericire, conflictul este pe cale sa se rezolve prin reechiparea traseelor mele, sustinuta prin donatii si de cataratorii romani (sunt dispus sa fac toata munca necesara pentru asta!) si prin dezechiparea traseelor lui Stamate de la Pepelina, pe care bulgarii (cu care am continuat dialogul) intentioneaza sa o faca. Materialele pe care le recuperam de la Shirokovo (si care au fost cumparate – partial – tot cu ajutorul donatiilor din partea cataratorilor) nu sunt pierdute! Acestea vor fi folosite fie ca ancore provizorii pentru acces/explorarea unor zone noi, fie pentru repararea traseelor din zone existente in care este adecvata folosirea acestor materiale.
ApreciazăApreciază