Pentru mine, unul dintre efectele molimei pandemice a fost ca daca n-am mai putut sa ma catar prin alte tari, am inceput sa-mi amintesc de cele cateva zone de catarare de la noi in care mi-au mai ramas proiecte nerezolvate.

O asemenea zona este in Cheile Sohodolului, in Gorj, unde intre 2006 si 2008 am echipat un numar de trasee de escalada, dar la vremea aceea n-am apucat sa explorez si peretele aflat in aval de Dintele Cheii, in dreapta celor cinci trasee din zona „Albinuta”.

Acum cateva week-end-uri, ajutat de colegii mei din Clubul Alpin Român, Catalin Boroi si Bogdan „Lemmy” Sandu, am reusit sa rezolv accesul in zona superioara a falezei – prin catarare artificiala A3 (?!) cu protectii mobile, carlige cliff si cateva pitoane, pe stanca friabila, printre maracini – apoi am montat topurile pentru traseele de escalada si pentru proiectul de trad pe care le banuiam posibile pe peretele respectiv.

In turele urmatoare am reusit sa identificam liniile reale ale traseelor (destul de apropiate de cele intuite anterior…) pe care le-am curatat sumar si le-am echipat cu ancore mecanice din inox.

Numele traseelor sunt in ton cu vremurile: vaccinurile despre care vorbeste toata lumea:

  • AstraZeneca 6a+, 30 m (15 bucle + top), un traseu cu dificultate constanta, destul de greu de citit, cu multe buzunare bune de 2-3 degete, cu miscari intinse si foarte frumoase si cu niste traversari providentiale.
  • BioNtech-Pfizer, probabil cel putin 7b, 32 m (15 bucle + top), un traseu cu doua pasaje cheie foarte intense, in surplomba, pe niste prize destul de bune (pentru nivelul traseului), dar greu de gasit.
  • Moderna, probabil 7a+, 28 m, (15 bucle + top) – dupa o intrare relativ usoara, linia parcurge o surplomba cu gauri care ofera prize bune. Traseul a fost echipat in 24 aprilie, cu ajutorul lui Adrian Leonte, care a curatat arborii uscati din zona mediana.

Pe langa traseele de escalada, am curatat o linie care ar putea deveni un proiect de trad foarte interesant care se va numi Sputnik V (am montat si un top cu doua spituri si lant). (Pe de alta parte, pentru ca in prima treime a traseului posibilitatile de montare a protectiilor sunt destul de rare si firave, ma gandesc sa-l echipez si pe asta…).

In prezent, traseele ar mai avea nevoie de inca o curatare amanuntita si de o ploaie-doua care sa mai spele praful de pe prize, dar cred ca pot fi totusi urcate chiar si in starea actuala.

Singura problema este ca peretele se afla pe malul opus al raului, care in aceasta perioada are debit destul de mare si este foarte rece (stim, pentru ca a trebuit sa-l traversam dus-intors in fiecare zi!), dar cred ca peste cateva saptamani, trecerea prin apa o sa fie ceva mai placuta.