Acum ceva timp, Iulian Milea (cel care a amenajat traseele de la Cuca) mi-a trimis pe mail topo-ul traseelor de escalada pe care le-a echipat in cheile Crovului, in apropiere de Podul Dambovitei, in muntii Leaota.

Pe la jumatatea lunii mai, am facut o plimbare in zona cu Luca, baietelul meu (turism la pestera Uluce, cheile Dambovicioarei…) si dupa ce am urcat vreo 10 minute de la drum pe cheile Crovului, am vazut o faleza foarte interesanta pe care nu existau trasee amenajate. (Am vazut doar niste inscriptii cu vopsea la baza stancii – „Baieti” si „Fete” – probabil urme ale unor concursuri in mansa din anii ’80).

Am luat legatura cu Iulian (pentru ca nu voiam sa ma amestec in eventualele lui proiecte de acolo) si am stabilit o intalnire cu el la „locul faptei”, iar cu ocazia asta am obtinut de la el permisiunea sa amenajez faleza respectiva (desi el curatase deja si urcase in mansa cateva linii interesante, pe care mi le-a aratat…).

Dupa trei iesiri de week-end acolo impreuna cu Adrian Leonte, apoi cu Bogdan „Lemmy” Sandu si cu Catalin Boroi, am reusit sa echipez patru trasee de escalada cu grade de la 6b+ la 7a (20 m, 10 bucle + top) si am montat topul pentru un traseu mai usor si mai scurt,care poate fi urcat cu protectii mobile si pe care m-am hotarat sa nu-l echipez cu spituri.

Traseul Luca (cel mai din stanga, 6b, 20 m) ar putea fi urcat cu protectii mobile, totusi, din cauza stratificatiei, roca pare mult prea fragila (niste „biscuiti” subtiri din calcar…), asa ca l-am echipat pentru escalada sportiva (dar in cateva pasaje ar putea fi utile niste manusi pentru chei de mana, ca la trad…). Mai mult, pentru ca s-au rupt niste coji de calcar care sunau a gol, prizele ramase au facut intrarea in traseu si mai dificila…

Pentru amenajare am folosit urechi si ancore mecanice din inox – mai putin topurile cu lant, care sunt zincate (acestea au fost recuperate in timpul actiunii de reechipare a traseelor de la Shirokovo).

Desigur, faleza se numeste „Baieti si fete” din cauza inscriptiilor de la baza, iar numele traseelor sunt alese in acelasi spirit (numele copiilor echipatorilor sau ai prietenilor acestora). 🙂

In partea stanga a falezei sunt inca vreo trei linii promitatoare, pe care o sa le echipam la urmatoarele iesiri (Lemmy a primit 50 de goujoane inox Hilti, iar eu si Catalin am cumparat deja 50 de urechi inox, special pentru asta).

Publicitate