Până prin 2017, cu ajutorul lui Cătălin Boroi, am echipat șapte trasee de escaladă pe faleza Milkovata II. In aprilie 2023, am mai echipat inca un traseu (Intruder 6b, 20 m), pe care initial l-am crezut posibil cu protecții mobile, dar pe fisurile din prima parte a liniei, roca s-a dovedit mult prea fragilă…

(Celelalte trasee din zona sunt descrise in articolul Cățărare sport si trad pe faleza Milkovata I, Koshov).

In topo-ul de mai jos, pe lângă liniile traseelor și pozițiile topurilor, am trecut și dificultățile lor (aproximative!), pe care le-am modificat/actualizat dupa ce ne-a mai trecut euforia descoperirii liniilor și pasajelor și după ce am mai discutat și cu cei care le-au urcat.

In stânga falezei mai este și un traseu de trad pe care am făcut accesul deasupra falezei. In prezent traseul se termina sub brâna de la nivelul grotei aflate deasupra traseelor, unde am montat un top cu doua ancore cu inel, dar partea de jos trebuie curățată (din nou!) de vegetația care crește foarte repede.

Faleza este in spatele curții pensiunii Milkovata din Koshov (GPS: 43.662340, 25.987298). Pentru acces, se intra pe poarta din dreapta, se trece pe lângă un solar și se urca pe o potecă scurtă până la baza stâncii. (Lângă poarta din stânga, cea pe care se intra la pensiune, este un robinet de unde puteți lua apa).

Fața cu traseele este orientata spre NE și intra in umbra dupa prânz, iar poiana de la baza ei este umbrita de niște copaci, deci traseele pot fi urcate si vara, pe canicula (lucru rar in Rousenski Lom!). Spre seara, la „descălzire”, va recomand si traseele de pe faleza Milkovata I, care intra in umbra pe la ora 16.

Toate traseele (mai puțin Intruder) se desfășoară pe fețe cu alveole (pe alocuri sunt mono si bi-doigt din belșug…), sunt echipate cu ancore chimice cu urechi Fixe și au topuri cu cate doua ancore cu inel.


In partea dreaptă a falezei se află două trasee mai ușoare, numai bune pentru încălzire. Urechile din traseul Yellow Spot sunt vopsite cu roșu, pentru orientare in partea superioară, unde liniile alăturate se apropie destul de mult. Traseul Hiker se termină la un top de unde ma gandesc să echipez spre dreapta niște linii care vor trece peste tavanul de deasupra, dar de aici se poate ajunge si la topul de mai sus, folosind asigurările din traseul din stânga.

In zona centrală a falezei se află două trasee ceva mai dificile, Damocles si Ferry Boobs (nu pot să vă spun aici de unde provine numele traseului ăsta…), care sunt destul de diferite, desi sunt apropiate.


Următoarele trasee din stânga au prima asigurare comună cu Damocles (din cauza rădăcinilor tufei de pe prag n-am reușit sa curățam o intrare separată). Dupa prag, cele doua trasee mai au încă două asigurări comune, dar liniile lor sunt independente: Oblique pleacă in traverseu ascendent spre stânga, iar Fingerfest merge direct in sus.

Ultimele trasee din stânga sunt Intruder, care este destul de atipic (puțin ramonaj, câteva chei de mână, spreiz pe un diedru… de-astea!) și Koshov Airlines (pe care l-am numit așa pentru ca „have a nice flight!”).

(Unii cățărători care au încercat traseul Koshov Airlines au obiectat ca spitul de la pas este prea jos, motiv pentru care traseul li s-a parut periculos. Spitul este montat intenționat in aceasta poziție pentru a preveni lovirea de buza surplombei in cazul unei căderi la trecerea pasajului cheie (nu pentru „condimentat” traseul, ceea ce ar fi fost absurd!), iar căderea este in surplombă, deci este curată si lipsită de pericole). Man up! :p

Cele doua trasee au intrare comună, dar se despart imediat: Intruder merge pe muchia din dreapta grotei, iar Koshov Airlines pleacă pe cea din stânga.


Dacă vă gândiți să stați la Koshov mai multe zile, puteți dormi in condiții foarte bune la pensiunea Milkovata, dar ar fi bine ca in prealabil sa va rezervați telefonic locurile la +359 88 760 4644. De asemenea, am auzit ca acolo se mănâncă foarte bine si destul de ieftin.

Pentru „dirtbag climbers” exista si locuri de campare lângă podul din fața falezei Milkovata I, sau la fel de bine, puteți sa-i cereți voie lui Nikolai, patronul pensiunii, sa va puneți corturile in curtea lui.

Publicitate