Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Escaladă sportivă

Echipare de trasee, zone de cățărare, echipament, stil si etică

Laurentiu Anghel, autorul blogului

Acum vreo 40 de ani, cand am inceput sa ma catar, exista un singur fel de catarare: un stil hibrid, in care predomina catararea artificiala, pe care din ignoranta il numeam „alpinism”.

Cu timpul, am inceput sa ma catar din ce in ce mai mult in noul stil „rotpunkt” care incepuse sa castige teren pe la sfarsitul anilor ’80, iar la inceputul anilor ’90 am descoperit escalada sportiva, am echipat primele trasee de pe valea Pelesului din Sinaia si am inceput sa promovez „noul stil”, de care – la vremea aceea – eram cucerit complet.

Desi am continuat sa amenajez si sa urc trasee de escalada in multe zone din Romania si din Bulgaria, in ultimii zece ani am revenit la catararea libera traditionala (cu protectii mobile) pe care o practic cu preponderenta, atat pe traseele existente din tara sau din alte parti ale lumii, cat si pe traseele din zonele „de trad” pe care le-am dezvoltat eu insumi.

De asemenea, incerc sa popularizez acest stil in randurile cataratorilor romani prin cursurile de catarare cu protectii mobile pe care le organizez, prin manualul de catarare traditionala pe care l-am publicat on-line si prin articolele pe care le scriu periodic in blogurile mele.