In 2016, dupa ce am terminat de amenajat zonele Sredna Kula si falezele Milkovata I si Milkovata II de la Koshov, eu, Catalin Boroi si Alexandru Maroiu am inceput sa dezvoltam zona de catarare de la Shirokovo, pe care Catalin a descoperit-o din intamplare, cand s-a ratacit pe drumurile Bulgariei. Pana acum, pe falezele din Shirokovo sunt 25 de trasee de escalada sportiva.

De asemenea, am curatat 11 linii de trad carora le-am montat topuri cu cate doua ancore cu inel (toate traseele au fost urcate deja si asteapta repetari – topo-ul se afla la adresa Catarare trad la Shirokovo)


Probabil ca pana in 2016 n-ai auzit de Shirokovo. Este un sat foarte mic, aflat la sud-est de Dve Mogili, la confluenta raurilor Baniski Lom si Cherni Lom, intr-o zona foarte frumoasa in care sunt mai multe faleze de calcar pe care cred ca o sa mai avem de lucru si in anii urmatori. Distanta din Bucuresti pana acolo este de 120 km.

Daca ai GPS, accesul este simplu: ori cauti Shirokovo, ori folosesti coordonatele: 43°32’59.0″N  25°56’25.6″E sau 43.549726, 25.940435.

Daca esti de moda veche si navighezi dupa stele, mai intai trebuie sa ajungi la Dve Mogili: ori mergi pe E 85 (spre Byala), iar cam dupa 27 km de la Ruse o iei la stanga (indicator Dve Mogili – 6 km), ori o iei pe drumul care trece prin Basarbovo, apoi prin Ivanovo, dupa care ajungi la Dve Mogili.

Din centrul localitatii, cotesti la stanga spre Borovo (indicator), treci calea ferata si o tii drept pana la Shirokovo, pe langa care treci (spre sud) si ajungi la falezele cu trasee, care se afla la cateva sute de metri dupa panoul de iesire din localitate.

Atentie, din sat mergi drept inainte, nu la stanga peste podul catre Ostrita (aflat cam unde este dreptunghiul albastru cu  „5001” din centrul hartii de mai jos).

Daca de la podul mentionat mai sus intri la dreapta spre sat (in directia opusa podului), dupa ce urci o panta, ajungi in „centru”, unde se afla o cismea – singura sursa „publica” de apa din zona.

(click pentru imaginile cu rezolutie mare)

WordPress deschide imaginile in alta fereastra, dar din pacate, la aceeasi marime ca aici. Daca vrei sa vezi pozele cu rezolutia originala, acolo poti sa dai un click-dreapta si „Open image in a new tab”. Cealalta solutie pe care am gasit-o este sa inchizi fereastra respectiva si sa dai din nou un click pe imagine, care de data asta se deschide „corect”.


Traseele sunt grupate in trei sectoare distincte, dintre care doar sect. 1 (cel mai din stanga) intra complet in umbra dupa amiaza, celelalte sunt aproape toata ziua la soare, cu exceptia catorva trasee din dreapta sectorului 2. Din pacate, copacii de la baza sectorului 3, care mai faceau ceva umbra la baza traseelor, au fost taiati recent de firma care se ocupa de intretinerea soselei.

In sectorul 1 sunt noua trasee de escalada, dintre care unul combina pasaje din doua dintre traseele mai lungi si are o iesire proprie, peste o surplomba. Speram ca in curand sa putem echipa inca un proiect, care pare sa fie foarte dificil.

Toate traseele din acest sector au fost reechipate cu ancore chimice din inox AISI 316L (A4) in iunie 2021 (celelalte trasee din zona urmeaza sa fie reechipate in curand).

Traseul Nemesis (7c) are 35 m, iar No More Regrets (7a+) are 37 m. Pentru coborarea de la top este nevoie de o coarda de cel putin 70 de metri (cu nod de siguranta la capat, desigur!).

Traseele de escalada sportiva din sectoarele I si II poarta numele unor piese de death si black metal, care se regasesc intr-un play-list pe care l-am facut pe YouTube intru motivarea cataratorilor. 

In sectorul 2, care este cel mai mare, am echipat 11 trasee de escalada cu grade pana la 7a si cu lungimi intre 16 si 25 m (pentru care este suficienta chiar si o coarda de 50 m), iar in stanga traseului Step Aside am inceput sa pregatesc inca o linie. In stanga traseului Deceiver mai este un traseu numit Covid Dance 7c, 20 m, echipat de Doru Baias. Tot in sectorul II se afla si toate cele 11 linii de trad (desenate cu galben pe fotografii) care au grade pana la 6c+ sau 7a si lungimi de pana la 35 m.

Pe surplomba din dreapta zonei centrale am fi vrut sa mai echipam doua trasee cu linii destul de logice, dar din cauza urmelor unor constructii vechi (sapaturi pe pereti pentru sprijinirea unor grinzi din lemn) zona este considerata a fi de interes arheologic, iar autoritatile locale ne-au pus in vedere sa evitam sa ne cataram acolo.

Intre traseele Brute Force and Ignorance si The Secret ar mai fi fost posibila inca o linie, dar in partea superioara cele trei trasee ar fi fost mult prea apropiate, asa ca am ales sa NU echipam acest traseu!

Atentie, in partea centrala a sectorului sunt foarte multe cioburi pe jos de la sticlele aruncate candva demult de deasupra falezei! Noi am mai adunat din ele, dar folositi o prelata pentru coarda si aveti grija pe unde calcati!

Shita traseelor de la Sectorul 2: sport (rosu) si trad (albastru)


Fotografii mai detaliate cu traseele din sectorul 2 (de la stanga la dreapta)

Traseele de trad din stanga sectorului II
(le publicam si aici, ca sa nu-i vina cuiva ideea sa le echipeze cu spituri).


In stanga traseului Step Aside lucram la curatarea si echiparea unui nou traseu de escalada care se va numi War Eternal si va avea cam F6b+/6c, iar hornul din stanga acestuia este in curs de curatare si (sper…) va deveni un traseu de trad.


In partea dreapta a sectorului 2 mai sunt trei trasee de escalada si doua de trad care sunt foarte evidente: un diedru perfect si o arcada vizibila de departe. La aceste trasee se ajunge fie pe poteca de la baza stancii (traseele sunt imediat dupa colt de la zona centrala), fie direct pe cea care urca dinspre sosea.

Sectorul 3 se afla cam la 50 m in dreapta sect. 2, iar accesul se face direct din sosea. Aici am echipat 5 trasee cu grade intre 6a+ si 6b+, care au lungimi destul de mari iar traseele au nume de personaje din comics-urile Marvel.

Atentie! Traseul cel mai din dreapta are cam 37 m, o coarda de 70 m s-ar putea sa nu fie suficienta pentru coborare (oricum, cel care fileaza trebuie sa faca un nod de siguranta pe capatul corzii!).

In dreapta sectorului III mai avem cateva proiecte pe care speram sa le curatam/echipam in viitorul apropiat. Primul care va fi echipat este cel din fotografia de mai jos, pe care am inceput sa-l curat.

Stiu ca nu mai este nevoie sa va spunem, dar pentru cei care au deschis aparatele mai tarziu, ne facem datoria sa amintim niste reguli:

  • Nu faceti manse prin inelele de la top, folositi carabinierele proprii
  • Nu faceti focul la baza stancii si in principiu, nicaieri unde se poate produce un incendiu. (Noi am campat la sectorul 2, unde am facut si o vatra de foc. Daca trebuie, folositi-o pe aceeasi)
  • Nu lasati gunoaie in zonele de catarare.
  • Nu sapati, nu „ajustati”,  nu lipiti si nu „consolidati” prize (Firma Sika produce materiale pentru constructii, nu pentru escalada, iar faleza nu este santier !) .

Daca aveti intentia sa echipati trasee la Shirokovo, va rugam sa ne contactati mai intai, pentru ca multe dintre proiectele pe care le avem in zona nu sunt publicate aici si nu ne-ar placea sa interfereze cineva cu acestea, in conditiile in care lucram la dezvoltarea acestei zone (descoperite de noi!) de peste trei ani si avem o viziune de ansamblu pe care o vrem aplicata.

De asemenea, in anumite zone exista restrictii pentru catarare (vestigii istorice sau zone de interes arheologic) pe care ne-am angajat sa le respectam si nu vrem sa ne vedem relatiile cu bulgarii distruse de intrusi.